Marlies’ dochter Sophia (7 jaar) heeft epilepsie: ‘Niets is vanzelfsprekend’

Bron Wijkblad ‘Vruchtenpers’ | Isabella Spaans

De kans is groot dat dit niet de eerste keer is dat u over Sophia leest: Haar ouders Marlies en Corneel spannen zich al tijden in om aandacht te vragen voor de impact van epilepsie, waar hun dochter aan lijdt.

Sophia

Ruim zeven jaar geleden wordt Marlies moeder van Sophia, een creatief en hoogsensitief meisje. Marlies is beducht op tekenen van epilepsie, omdat zij zelf aan jeugdepilepsie leed. Er gaan twee onbezorgde jaren voorbij waarin het lijkt of Sophia gevrijwaard blijft. Tot Sophia plots haar eerste aanval krijgt. “Ik dacht dat ze doodging, dat dat ze ergens in stikte. Ze liep helemaal blauw aan. Ik wist niet dat stoppen met ademen er ook bij kon horen.” Nog geen 12 uur later krijgt Sophia een tweede aanval, en moet ze weer met de ambulance terug naar het ziekenhuis. Na een relatief rustige periode krijgt Sophia tijdens een dagje in Plopsaland uit het niets een 15 minuten durende aanval, reden om een serie onderzoeken te starten. De dag voor haar eerste EEG krijgt Sophia binnen vijf uur drie aanvallen.

De impact van epilepsie

Bij Sophia zijn absences onderdeel van haar epileptische aanvallen. Marlies: “Het is dan alsof iemand aan het touwtje trekt en het licht even helemaal uitgaat. Haar hersenen gaan dan even helemaal uit, dus als ze aan het klimmen is of als ze valt is dat heel gevaarlijk.” Haar ouders lopen mee naar de gymles en blijven er de hele gymles bij. “We moeten constant alert zijn. Sophia heeft soms 15 tot 20 absences per dag. Alleen de trap op kan al niet, laat staan alleen buitenspelen. Ze moet altijd vroeg naar bed, want als ze niet genoeg slaap krijgt, heeft ze een verhoogde kans op aanvallen. Niets is vanzelfsprekend. We doen veel binnenhuis. De woonkamer is een soort speelgoedparadijs, waar we heel fantasierijk spelen.”

Lees hier het hele artikel.