Epilepsie

Sophia de Groot werd op 18 september 2014 geboren in Den Haag. Helaas was haar start niet zo goed en heeft ze tien dagen moeten logeren bij de neonatologie afdeling van het Juliana Kinderziekenhuis. De slechte start gecombineerd met het feit dat Sophia haar mama en oma epilepsie hadden, zorgden ervoor dat er rekening gehouden werd met epilepsie.

Toen Sophia bijna 2 was kreeg ze de eerste aanvallen, op dat moment werd het nog gezien als koortsstuipen. Toen ze een half jaar later steeds meer aanvallen kreeg, zijn er toch onderzoeken gestart, na twee e.e.g. onderzoeken bleek Sophia epilepsie te hebben. Haar ouders zijn hierover altijd heel open over geweest en Sophia begrijpt goed wat haar aandoening inhoudt.

Sophia heeft verschillende soorten aanvallen (in haar boek komen alleen de eerste twee voor, omdat ze rond haar diagnose deze aanvallen had):

Absence
Bij een absence ben je kort afwezig. Daarna ga je vaak weer door met wat je aan het doen was. Sophia heeft een periode gehad, dat ze 20 absences per dag had.

Tonisch-clonische aanval
Bij een tonisch-clonische aanval raak je buiten bewustzijn. De symptomen (kenmerken) van deze epileptische aanval zijn: je valt op de grond, verkrampt en gaat schokken met je lichaam. Meestal duurt deze aanval een paar minuten.

Myaclonie
Een myoclonie is een epileptische aanval waarbij de spieren in je armen en/of benen plotseling samentrekken. Hierdoor treden er schokjes op. Sophia heeft deze vooral in haar slaap.

Tonische aanval
Bij deze epileptische aanval raak je buiten bewustzijn en verstijft je lichaam. Alle spieren spannen tegelijk aan, vaak in een verwrongen beweging. Deze aanval ontwikkelde zich bij Sophia in 2022.

Focale aanval
Bij een focale aanval heb je een verstoring in een deel van je hersenen. Sophia heeft een keer een focale complexe aanval gehad. Hierbij waren dus meerdere delen van haar hersenen verstoord, maar niet alles. Ze kon bijvoorbeeld wel lopen, maar liep als een robot.

Wil je meer lezen over de verschillende soorten aanvallen, kan dat hier:
www.epilepsie.nl/over-epilepsie/soorten-aanvallen

Bij epilepsie denken mensen meteen aan de tonisch-clonische aanvallen of aanvallen in het algemeen. Helaas is epilepsie veel complexer en zorgt het voor veel meer onzichtbare problemen. De ijsberg brengt dit heel duidelijk in beeld. Zo neemt Sophia al vanaf haar diagnose medicatie in, deze medicijnen hebben verschillende bijwerkingen. Bij Sophia zorgen de bijwerkingen vooral voor angstgevoelens en haar huidige medicijn zorgt ook voor een verstoring in haar evenwicht. Maar ook is er bijvoorbeeld een angst dat mensen je niet accepteren, omdat je een aandoening hebt. De angst om een aanval te krijgen is er voortdurend en dat maakt opgroeien niet makkelijk.

Designed by Freepik