Kinderboek

Toen Sophia op vijf jarige leeftijd gevraagd werd of ze wensen had voor haar verjaardag, had ze maar een wens: Geen epilepsie meer! Helaas kon deze wens niet uit komen. Tijdens een gesprek daarover heeft haar mama uitgelegd, dat er nog veel onderzoek nodig is om deze wens uit te laten komen. Sophia besloot toen dat ze geld voor onderzoek voor haar verjaardag wilde vragen.

Een half jaar later bedacht Sophia dat haar mama wel een kinderboek kon schrijven over haar leven met epilepsie. Hoe fijn zou het zijn als er een kinderboek kwam waarin kinderen met epilepsie zichzelf kunnen herkennen. Aangezien Sophia zelf veel fantasie heeft, besloten ze het samen te gaan schrijven. Een bijzonder mooie activiteit, waarbij Sophia zich nog bewuster werd wat epilepsie hebben betekend.

Voor ze gingen schrijven, moesten er een paar keuzes gemaakt worden:
1. Wie wordt het hoofdpersonage
Sophia wilde graag, dat het hoofdpersonage een poes werd en niet zomaar een poes, haar eigen Pinkie moest het hoofdpersonage worden.
2. Waar gaat het boek over
In eerste instantie besloot Sophia dat haar boek zou gaan over de periode van de eerste aanval tot aan de diagnose. In een later stadium wilde ze een deel twee schrijven over haar dagelijkse leven met epilepsie. Deze twee delen zijn nu samen het boek “Pinkie heeft Epilepsie.”

Een keer in de week zaten Sophia en haar mama samen achter de laptop en schreven dan het verhaal. Iedere zin is in overleg gegaan. Waar Sophia oplette of het echt in kindertaal geschreven was en het haar verhaal was. Lette haar mama op of het verhaal makkelijk leesbaar was.

Toen de eerste 5 hoofdstukken af waren ( het oorspronkelijke deel 1) zijn ze gestart met een crowdfunding om genoeg geld op te halen voor illustraties, vormgeving en de drukkosten. Tijdens de crowdfunding schreven ze hoofdstuk 6 t/m 10 en kon de illustrator Xander Wiersma aan het werk.

Op 21 februari 2022 mocht Sophia haar boek officieel naar de drukker sturen. Iets meer dan een maand later, werden er 1500 boeken geleverd en kon Sophia eindelijk haar eigen boek echt zien en lezen. Sinds 6 mei 2022 is Sophia haar boek te koop!

De illustraties en vormgeving zijn in handen van Xander Wiersma.
www.xander-wiersma.nl

De coverfoto op de achterkant is gemaakt door Brenda Riethoven.
www.fotobrenda.nl

De opbrengst van het boek gaat naar epilepsieNL voor onderzoek naar epilepsie.
www.epilepsie.nl